Disports.be

Categorieën

Ideal
Fusion
BV Sport

historieheader

Geschiedenis bepaalt het heden

De oprichter van GOWA Sportswear, merkeigenaar van Rogelli, is de befaamde Nederlandse wielrenner Rini Wagtmans. Dat hij veel succes boekte met zijn bedrijf in sportartikelen, is niet verwonderlijk. De winnende elementen bezat hij al tijdens zijn glansrijke carrière als wielerprof eind zestiger, begin zeventiger jaren. Vooral in grote afdalingen liet de ‘Witte Bles’ menig concurrent zijn hielen zien. In de Tour de France bracht hem dit een dag de gele trui, drie etappe-overwinningen en een 5e en 6e plaats in het eindklassement. Na zijn carrière was hij nog een tijdje actief als bondscoach van de Koninklijke Nederlandse Wieler Unie (KNWU). Eind 1980 gaf hij zijn sportieve loopbaan een zakelijk vervolg met een groothandel in sportartikelen.

Innoveren uit eigen ervaring
Rini Wagtmans bestormde de flanken van reuzen in de Alpen en de Pyreneeën in oude acryltruien. Regenbuien maakten deze toenmalige outfit doorweekt en loodzwaar. Vanuit deze ervaring en zijn neus voor innovaties op het gebied van sportkleding, ging Rini op zoek naar verbetering voor de huidige generatie sporters. In zijn zoektocht kwam hij uit in Italië. Daar ontdekte hij dat er een techniek werd ontwikkeld die de wereld van de sportkleding op zijn kop zou zetten. Sponsornamen konden door sublimatie-techniek op textiel worden gezet. Zélfs in combinatie met polyester.
Deze revolutie in sportkleding importeerde Rini maar wat graag naar Nederland. Zo werd hij met GOWA BV de grondlegger van deze techniek in ons land. Hij begeleidde dat proces van de eerste draad tot de fabriek en de consument. De randonneurs-trainingskampen van Nieuwe Revue kregen de primeur. Vanaf de winter van 1983 kwam het via grootwinkelbedrijven als Kwantum Sport en Makro beschikbaar voor het grote publiek. Met deze succesvolle introductie vestigde GOWA BV definitief zijn naam.

Techniek geschikt voor meerdere sporten
De innovatieve producten van GOWA BV werden trendsettend in de wielersport. Rini zag al gauw dat ze ook geschikt waren voor andere sporten. Snel na dit inzicht sloot hij contracten af met verschillende Nederlandse sportbonden. Zelfs 18 clubs uit het betaalde voetbal werden onder licentie aangekleed. Met als klap op de vuurpijl, na Feyenoord en PSV,… het Nederlandse elftal. Om dichterbij het vuur van topdesign en techniek te zitten, werd GOWA BV eigenaar van het Italiaanse wielermerk Rogelli. Dit was ‘officieel’ het laatste wapenfeit van eigenaar Rini Wagtmans. Hij besloot het in 1996 rustiger aan te doen en ruimte te maken voor de frisse ideeën van zijn zoon Marijn Wagtmans.

Topkwaliteit bereikbaar voor elke sporter
Marijn bleek al vanaf het begin de aangewezen persoon om een brug te slaan tussen het verleden en de toekomst. Hij bouwde het merk Rogelli uit van wielermerk tot allround wieler-, hardloop- en schaatsmerk. Om deze reden én om door te bouwen op de internationale aspiraties van zijn vader, doopte hij GOWA BV om tot GOWA Sportswear. Een belangrijk oogmerk van het bedrijf blijft, dat topkwaliteit sportswear voor elke sporter bereikbaar moet zijn.